Το περίδοτο είναι η υψηλής ποιότητας ποικιλία του ορυκτού ολιβίνη και είναι αρκετά διαδεδομένο στην κοσμηματοποιία. Πρόκειται για ένα από τα λίγα ορυκτά που βρίσκονται σε ένα μόνο χρώμα – σκούρο πράσινο που θυμίζει το χρώμα της πράσινης ελιάς. Το περίδοτο συνήθως έχει κίτρινους τόνους, ενώ πολύ σπάνια είναι καθαρό πράσινο χωρίς δευτερεύοντα χρώματα (κίτρινο ή καφέ). Η ακριβής απόχρωση του ορυκτού και η ένταση του χρώματος επηρεάζεται από την περιεκτικότητα του σε σίδηρο.
Αν και το ορυκτό ολιβίνη είναι αρκετά κοινό, το περίδοτο σε ποιότητα ικανή να χρησιμοποιηθεί στην κοσμηματοποιία συναντάται αρκετά σπάνια.
Για πολλούς αιώνες, η Αίγυπτος, με το ορυχείο στο νησί St John’s στην Ερυθρά Θάλασσα, ήταν η βασική χώρα – παραγωγός περίδοτου.
Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο ορυκτό ήταν πολύ δημοφιλές στην Αίγυπτο, ενώ πλέον θεωρείται βέβαιο ότι η διάσημη συλλογή σμαραγδιών της Κλεοπάτρας, αποτελείτο στην πραγματικότητα από περίδοτα. Αν και το ορυχείο στην Ερυθρά Θάλασσα έχει σταματήσει τη λειτουργία του από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, το περίδοτο θεωρείται μέχρι σήμερα ο εθνικός πολύτιμος λίθος της Αιγύπτου.
Κοιτάσματα περίδοτου έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες, όπως στις ΗΠΑ, στη Νορβηγία, στη Βραζιλία, στην Κίνα, στη Σρι Λάνκα, στη Μιανμάρ και αλλού με την ποιότητα του ορυκτού να ποικίλει ανά περιοχή. Στα σύνορα Αφγανιστάν – Πακιστάν υπάρχουν ορυχεία περίδοτου, όπου εξορύσσονται υψηλής ποιότητας ακόμη και μεγάλου μεγέθους κρύσταλλοι περίδοτου. Το ορυκτό από τα συγκεκριμένα ορυχεία είναι γνωστό ως περίδοτο Κασμίρ και είναι περιζήτητο στην κοσμηματοποιία. Το περίδοτο μαζί με τον Σπινέλιο θεωρούνται οι πολύτιμοι λίθοι του Αυγούστου.
Three Holy Kings Shrine
Ένα από τα πιο γνωστά αρχαία αντικείμενα διακοσμημένα με περίδοτο είναι η λειψανοθήκη των τριών μάγων (Three Holy Kings Shrine) που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας. Είναι κατασκευασμένο από ξύλο, χρυσό και ασήμι και διακοσμημένο με σμάλτο και περισσότερους από 1000 πολύτιμους λίθους, χάντρες, cameos και κρύσταλλα. Ανάμεσα τους υπάρχει και ένα μαγευτικό περίδοτο 200 καρατίων, το οποίο για αιώνες θεωρείτο ότι ήταν σμαράγδι.
Gold Festival Throne
Το περίδοτο ήταν διαδεδομένο και δημοφιλές και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έργου τέχνης με περίδοτο είναι ο θρόνος του Σουλτάνου Μουράντ Β’, γνωστός και ως Gold Festival Throne, που βρίσκεται στο παλάτι Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης και είναι κατασκευασμένο από επιχρυσωμένο ξύλο και διακοσμημένο με 957 περίδοτα έντονου πράσινου χρώματος.
Σετ κοσμημάτων περίδοτου των Αψβούργων
Το σετ κοσμημάτων της Αρχιδούκισσας της Αυστρίας Ισαβέλλας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κοσμημάτων με περίδοτο. Αποτελείται από περιδέραιο, σκουλαρίκια, καρφίτσα και τιάρα, όπου μεγάλα περίδοτα περιβάλλονται από διαμάντια. Το σετ κατασκευάστηκε το 1825 περίπου και έμεινε στην ιδιοκτησία των Αρχιδούκων της Αυστρίας για περισσότερο από έναν αιώνα. Έκτοτε έχει βγει σε δημοπρασία τρεις φορές. Το 2012 τα σκουλαρίκια και η καρφίτσα πωλήθηκαν για 170.000 δολάρια.